Hout is een natuurlijke stof, dit weten we allemaal. Omdat het organisch is, wordt het sterk beïnvloed door het gebied waarin het zich bevindt. Om precies te zijn: het wil in balans komen met zijn natuurlijke omgeving.
Wanneer een boom (groen hout) wordt omgehakt, kan meer dan 50% van zijn gewicht uit water bestaan. Dit water is op natuurlijke wijze in het hout opgenomen en wordt in twee categorieën onderverdeeld:
Vrij water en gebonden water
Vrij water is water dat door het hout wordt vastgehouden door een proces dat capillaire werking heet, hout kan dit water absorberen of afstoten.
Gebonden water is water in het hout dat wordt gebonden door waterstofatomen.
Wanneer hout wordt gedroogd zal eerst het vrije water verdwijnen.
Het hout moet voor het gebruik worden gedroogd waarbij het meeste vrije water wordt verwijderd. Hierbij wordt eerst het vezelverzadigingspunt (VVP) bereikt, wat rond een vochtgehalte van ongeveer 25-30% ligt. Het hout wordt afhankelijk van zijn natuurlijke omgeving gedroogd en wordt zo behandeld dat het bruikbaar is in vochtgehaltes van 20-25%.
Voordelen van gedroogd hout:
- Houtaantasters kunnen niet gedijen in hout met een laag vochtgehalte. Veel insecten die van hout houden, kunnen alleen in groen hout leven.
- Gedroogd hout heeft betere thermische en isolerende eigenschappen.
- Middelen voor houtverduurzaming en afwerking worden beter opgenomen door gedroogd hout.
- Gedroogd hout is over het algemeen veel sterker dan groen hout.
Balans met de omgeving
Zoals gezegd zal hout zich aan zijn omgeving aanpassen, zowel qua vochtgehalte als temperatuur. Dit is de oorzaak van veel problemen, vooral tijdens de zomer als de temperaturen hoog kunnen oplopen. Er komen barsten en spleten in het hout zodra het uitdroogt en het verder van het VVP komt. Tijdens de zomer schommelt de temperatuur en luchtvochtigheid constant, en het hout probeert met die schommelingen in balans te blijven.
Houtkrimping
Een stuk hout zal altijd uitzetten en krimpen door de veranderingen in relatieve luchtvochtigheid tijdens de verschillende seizoenen, ongeacht hoe goed het gedroogd is. Luchtvochtigheid in de omgeving speelt een grote rol en zal altijd een effect op het hout hebben, los van andere invloeden.
Zoals ik heb gezegd is hout een organische stof. Dat wist u al van tevoren. Maar wat u misschien nog niet wist, is dat hout zijn uiterste best doet om zich aan de omgeving aan te passen.
Het werkt, het zet uit en krimpt: dit is normaal gedrag van hout.
Hout kan dus af en toe een beetje moeilijk doen!
Aan hout mankeert per definitie niets, en er kan niets fout mee zijn behalve natuurlijk houtrot, wat zeer zeldzaam is in het geval van kwaliteitshout.
Als u met scheuren en spleten in uw hout te maken krijgt, mankeert er niets aan het product, vooral als het overduidelijk is gefreesd van een hele boomstam. Het hout is niet zwakker geworden, het laat slechts zijn normale gedrag en eigenschappen zien.
Geniet ervan en omarm het hout en zijn eigenschappen, het maakt deel uit van zijn charme en warmte waar we allemaal plezier aan kunnen beleven. Kijk ernaar en bewonder zijn gedrag, scheuren en spleten die openen en verdwijnen, die overal tevoorschijn komen en weer veranderen.